Pellingin kesätorin historia

Ajatus kesätorista Pellingissä syntyi pellinkiläisten Gretel ja Erik Åberg sekä Maj-Britt ja Håkan Kellgrenin keskuudessa, kuultuaan Barösundin torin menestyksestä ja kunnallispoliitikkojen suurista visioista elävästä saaristosta. Kiinnostuneet pellinkiläiset kutsuttiin kokoukseen kevätpäivänä 1984 Pellingin entiseen kouluun Österbyssä. Suurin keskustelu käytiin torin sijainnista, koska sen piti olla helposti saavutettavissa niin maitse kuin meritse. Ehdotuksia tuli aina yhdistysten tiloista Söderbyhyn ja kalastusosuuskunnan laiturille Tirmoon. Silloin Helmer ja Marita Tillman ehdottivat torin avaamista heidän pihalleen Sandholmsuddenille.

Kesätorin avajaiset pidettiin kesäkuun ensimmäisenä päivänä 1984, jolloin paikalla oli kymmenkunta torimyyjää ja lähes tuhat torivierasta. Torimyyjien tuotteisiin kuului tuoretta, savustettua ja säilöttyä kalaa, vihanneksia, kotileivonnaisia, kotikutoisia mattoja, käsinkudottuja lapasia ja sukkia, käsitöitä ja paljon muuta. Paikkamaksu oli symbolinen, 5 mk toripaikasta, joka piti purkaa ja viedä kotiin jokaisen toripäivän jälkeen. Mikään oikea saaristotori ei olisi täydellinen ilman musiikkia, ja ”Argbiggorna” ja Valdemar Lönnroosin pelimannit ovat esiintyneet torilla useaan otteeseen, myöhemmin myös harmonikansoittajat Bosse Träskelin ja Harry Johansson. Jo kesätorin toisesta kaudesta lähtien torimyyjät päättivät, että kausi päätetään arvokkaasti syysmarkkinoilla. Pellingin syysmarkkinat pidettäisiin viikko ennen Porvoon perinteisiä syysmarkkinoita ja kaksi viikkoa ennen Helsingin Silakkamarkkinoita, kuten on edelleen tapana.

Vuonna 1992 kesätorin komitea yllätettiin 16 000 mk lahjoituksella Albert Gustafssonin muistorahastosta toritoiminnan kehittämiseksi. Rahat käytettiin maan tasoittamiseen rantaan päin, jotta myyntipaikat olisivat tasaisempia sekä markkinointiin. Muutamaa vuotta myöhemmin Porvoon maalaiskunta asfaltoi Benitas Cafén länsipuolella olevan avoimen paikan torille.

1990-luvun puolivälissä torimyyjät päättivät yleisön pyynnöstä aloittaa iltatorin heinäkuussa. Syynä oli matkustajalaiva m/s J.L. Runebergin pysähdys Sandholmsuddenilla ostoksilla reitillä Helsinki – Loviisa. Vaikka laivaliikenne loppui muutaman kauden jälkeen, iltatori jatkui. Nykyään on jälleen mahdollista matkustaa m/s J.L. Runebergilla reitillä.

Kesätorin toimintaa johti epävirallinen torikomitea aina vuoteen 2009 saakka, jolloin perustettiin yhdistys Pellinge Torghandlare r.f. Seuraavana vuonna vihittiin käyttöön punaiset torikojut ja torille saatiin nykyinen logo, jonka Annika Lönegren piirsi logokilpailun kautta. Useimmilla vakituisilla myyjillä on ”oma” torikojunsa, ja osa kojuista vuokrataan vieraileville myyjille. Silmu ry ja Kulturfonden ovat osallistuneet kojujen rahoittamiseen, jotka omistaa tori-yhdistys. Torialue vuokrataan Porvoon kaupungilta. Yhdistyksen jäsenet ovat ne Pellingin yritykset, jotka toimivat vakituisina torimyyjinä torilla. Yhdistyksen tehtävänä on varmistaa torin toiminta ja kehitys sekä huolehtia torialueen siisteydestä. Lisäksi yhdistys vastaa teematoreista ja muun ohjelman järjestämisestä sekä markkinoinnista ja myyntipaikkojen vuokraamisesta vierasmyyjille.

Pellingin kesätori astui sosiaalisen median maailmaan Facebookissa keväällä 2014, sopivasti kesätorin 30-vuotisjuhlien kunniaksi. Eräänä lauantaitoripäivänä kesällä 2014 vietimme kesätorin 30-vuotisjuhlaa, johon asiakkaamme osallistuivat runsaslukuisina. Puolustusministeri Carl Haglund piti juhlapuheen ja tarjoilimme ihanille asiakkaillemme kahvia ja kakkua. Juhlavuoden kunniaksi esiteltiin vanhoja valokuvia ja vanhoja sanomalehtiartikkeleita julkaistiin Facebookissa.