Tove Jansson

Tove Jansson oli suomalainen kirjailija ja taiteilija, joka tunnetaan parhaiten Muumilaakson tarinoista. Hän syntyi 9. elokuuta 1914 Helsingissä ja kuoli 27. kesäkuuta 2001 Helsingissä. Jansson vietti paljon aikaa Pellingin saarella, joka oli hänen rakas kesäpaikkansa ja inspiraationsa, monet Muumilaakson tarinoiden tapahtumapaikat perustuvatkin Pellinkiin ja sen ympäristöön. Tove Janssonin luoma Muumilaakso on maailmankuulu ja se on koskettanut lukemattomia ihmisiä ympäri maailmaa. Janssonin perintö elää vahvana niin kirjallisuudessa kuin taiteessakin, ja hänen merkityksensä suomalaiselle kulttuurille ja maailmalle on merkittävä.

Tove Jansson.

Käyntikohteet Pellingissä

Tove Jansson ja Tuulikki Pietilä viettivät 28 kesää Klovharunilla, ja vuonna 1991 Tove lahjoitti mökin Pellingin Kotiseutuyhdistykselle. Kesäkuukausina mökki toimii taiteilijaresidenssinä, lukuun ottamatta heinäkuun lopun vierailuviikkoa. Huomaa, että Klovharun, kuten sen ympäröivät saaret ja luodot, on luonnonsuojelualue. Maihinnousu on sallittu vain vierailuviikon aikana, ja ole tarkka siitä, miten liikut saarella. Jätä koirat, kissat ja muut lemmikit kotiin tai veneeseen. Ulkohuussi ei ole avoinna vierailijoille.

Pellingissä on säilynyt lämpimiä muistoja Tovesta ja Tuulikista, eikä ole juurikaan julkisia kohteita vierailijoille. J os haluat tutustua Toven perintöön Pellingissä, suosittelemme lämpimästi vierailua Klovharunilla vierailuviikolla tai Island Riddles -seikkailun varaamista, joka perustuu kirjaan ”Kuinkas sitten kävikään?”.

Voimme myös ehdottaa kävelyretkeä Österbyn tai Söderbyn kylissä, kävelyä pienillä hiekkateillä tai veneretken varaamista, jotta pääset tutustumaan kauniisiin kallioihin ja luotoihin. Veneretkiä tarjoavat Seasport ja Johan Sundbäck boattaxi.

Island Riddle lapsia metsässä.

Paikoitus Pellingissä

Toivomme, että vierailijat kunnioittavat asuinrakennuksien pihaalueita eivätkä pysäköi teiden varsille estäen liikennettä. Pienemmät tiet johtavat aina johonkin mökkiin, eikä autolla valitettavasti pääse rakentamattomille rannoille.