Tietoa Pellingistä

Pellinki on saariryhmä, johon kuuluu noin 200 saarta Porvoon saaristossa Itä-Uudellamaalla, Suomenlahden pohjoispuolella. Pellinki sijaitsee vain 50 km Helsingistä itään ja 22 km kaakkoon Porvoon keskustasta. Saariryhmälle pääsee lossilla, joka liikennöi Tirmosta Suninsalmen yli Sundöhön säännöllisen aikataulun mukaisesti. Tieyhteys Pellinkiin valmistui vuonna 1983, ja neljä siltaa yhdistävät Sundön, Tullandetin, Vähä-Pellingin, Suur-Pellingin ja Ölandetin.

Pellingissä on noin 300 ympärivuotista asukasta, mutta saari on suosittu kesäkohde, ja asukasluku moninkertaistuu kesäkauden aikana. Ensimmäiset kesävieraat viihtyivät Pellingissä jo 1880-luvulla, ja ensimmäiset kesähuvilat rakennettiin 1800-luvun viimeisinä vuosina. Pysyvää asutusta Pellingissä on ollut 1500-luvulta lähtien. Suurin osa pellinkiläisistä puhuu äidinkielenään ruotsia, ja osa heistä ei puhu lainkaan suomea.

Aktiivinen kyläyhteisö

Pellinki on aktiivinen saaristo- ja kyläyhteisö, jossa on tarjolla palveluja ympäri vuoden. Pellingin entisen koulun tiloissa toimii ryhmäperhepäiväkoti ja yksityinen iltapäiväkerho, kaupassa on asiamiesposti ja lääkekaappi, ja lisäksi Pellingissä on myös kurssikeskus, Pyhän Olavin kappeli ja hautausmaa. Sandholmsuddenin vierassatamassa on kesäkaudella kahvila-ravintola ja polttoaineen myyntipiste. Kesätorin lisäksi vierassatamassa järjestetään myös pääsiäis-, syys- ja joulumarkkinat. Tove Janssonin mökki Klovharunissa sijaitsee ulkosaaristossa Pellingin edustalla.

Pellingin asukkaat ovat perinteisesti saaneet elantonsa kalastuksesta, maataloudesta ja veneenrakennuksesta, mikä näkyy pellinkiläisten joukossa vielä nykyäänkin. Monet ovat työskennelleet myös luotseina, sillä saarella sijaitsi luotsiasema vuoteen 1965 asti. Nykyään saarelaiset työskentelevät veneenrakentajina, mekaanikkoina, maanviljelijöinä, kalastajina, kauppiaina, oppaina, talonrakentajina, autonkuljettajina, käsityöläisinä, metsureina, kokkeina, telakkatyöntekijöinä, puutarhureina ja taiteilijoina, monet kokopäiväisesti ympäri vuoden. Matkailu on Pellingissä kasvava elinkeino aivan kuten koko Suomessa.

Pellinkiläiset ovat myös aktiivisia yhdistystoimijoita. Saarelle on rekisteröity kaksi nuorisoyhdistystä, kaksi Martta-piiriä, kaksi metsästysyhdistystä, vapaaehtoinen palokunta, kotiseutuyhdistys, kylätoimikunta, kalastuskilta, torikauppiasyhdistys ja kirveenheittoyhdistys. Porvoon kansalaisopisto ja Porvoon kaupungin liikuntapalvelut järjestävät saarilla kursseja ja kerhoja. Pellingissä on myös useita virkistysalueita vierailijoiden ja paikallisten käyttöön.

Jokaiselle jotakin

Pellingin saaristo on täynnä energiaa, ja yhteistyötä tehdään yli rajojen. Kesäkaudella saarilla järjestetään yli 120 tapahtumaa, kuten kesätori, juhannusjuhla, lasten päivä, maaseutukirpputori, Klovharunin vierailuviikko, kyläpäivä, musiikkipäivät, venekilpailuja ja Muinaistulien yön tanssit. Heinäkuun ensimmäisenä täytenä viikonloppuna vietetään Pellinki-päiviä. Meillä on jokaiselle jotain, tule viihtymään Pellinkiin!