Tove Jansson

Tove Jansson var en finländsk författare och konstnär, mest känd för Mumindalens berättelser. Hon föddes den 9 augusti 1914 i Helsingfors och dog den 27 juni 2001 i Helsingfors. Jansson tillbringade mycket tid på Pellinge, ön, som var hennes älskade sommarställe och inspirationskälla. Många av händelserna i Mumindalens berättelser baserades på upplevelser på Pellinge och dess omgivning. Mumindalen, skapad av Tove Jansson, är världsberömd och har berört otaliga människor över hela världen. Janssons arv lever starkt både i litteraturen och konsten, och hennes betydelse för den finska kulturen och världen är betydande.

Tove Jansson.

Besöksmål på Pellinge

Tove Jansson och Tuulikki Pietilä tillbringade 28 somrar på Klovharun, och år 1991 donerade Tove stugan till Pellinge Hembygdsförening. Under sommarmånaderna används stugan som konstnärsresidens, förutom under besöksveckan i slutet av juli. Notera att Klovharun, liksom holmar och skär runtomkring, är ett naturskyddsområde. Landstigning är därför endast tillåten under besöksveckan, och var noga med hur du rör dig på ön. Lämna hundar, katter och andra husdjur hemma eller i båten. Utedasset är inte tillgängligt för besökare.

På Pellinge lever ännu varma minnen av Tove och Tuulikki kvar och det finns inte så många besöksmål som är öppna för allmänheten. Vill du bekanta dig med Toves arv på Pellinge kan vi varmt rekommendera att besöka Klovharun under besöksveckan eller att boka Island Riddles äventyret som baserar sig på boken Hur gick det sen?

Men lika varmt kan vi föreslå att bara vandra runt byarna i Österby eller Söderby, ta en promenad längs någon av de mindre sandvägarna eller boka en båttur för att komma längre ut till klippor och skär. Båtturer erbjuder Seasport och Johan Sundbäck Boattaxi.

Island Riddle barn i skogen.

Bilparkering på Pellinge

Vi önskar att besökare respekterar gårdsområden och inte parkerar längs vägar så att framfarten blokeras. Mindre vägar leder alltid till en stuga och obygda stränder med bilväg fram kan man tyvärr inte hitta på Pellinge.